Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Potem se bo zgodilo:
Razlil bom svojega duha na vse meso
in prerokovali bodo vaši sinovi in vaše hčere,
vaši starčki bodo sanjali sanje,
vaši mladeniči bodo gledali videnja.
Tudi na hlapce in dekle bom v tistih dneh razlil svojega duha.
Dajal bom čudežna znamenja na nebu in na zemlji, kri in ogenj in stebre dima.
Sonce se bo spremenilo v temo in luna v kri,
preden pride GOSPODOV dan, veliki in strašni.
Zgodilo se bo:
Vsak, kdor bo klical GOSPODOVO ime, bo rešen,
kajti na gori Sion in v Jeruzalemu bo rešitev,
kakor je rekel GOSPOD, in med preživelimi bodo tisti, ki jih GOSPOD kliče.

Joel 3,1-5

Zgodovina

Leta 1895 Elena Guera papežu Leonu XIII napiše 12 zaupnih pisem, v katerih poziva Cerkev k večji predanosti k Svetem Duhu, kot tretji Božji osebi. Papež po navdihu prejetih pisem leta 1897 objavi svoje enciklike za molitve k Svetem Duhu. Katoliška Cerkev se je tedaj zavzela, da vsaka cerkvena župnija pred binkoštnimi prazniki uvede devetdnevnico pred prestopom v 20. stoletje. Papež v Cerkvi naleti na medel odziv .

Hkrati, ko se je Katoliška Cerkev z molitvami priporočala k Svetem Duhu, je v ameriškem okolju nastajalo novo protestantsko gibanje. Charles Parham, nekdanji metodist, je ustanovil šolo Svetega pisma, ki jo je poimenoval Bethel Healing Home, v mestu Topeka v Kansasu. Pri teh bogoslužjih naj bi 1. januarja 1901 polnost Svetega Duha, prva doživela Agnes Ozman, ki je po pričevanjih spregovorila v jeziku podobnem Kitajskemu. Prepričan je bil, da je do novega duhovnega preporoda prišlo po knjigi iz Apostolskih del.

Očitno je, da je tedanja družba potrebovala duhovni preporod. Isti dan naj bi namreč papež Leon XIII. v baziliki Sv. Petra molil k Svetem Duhu z molitvijo Veni Creator Spiritus. V naslednjih dneh po globoki molitveni izkušnji, je nekdanji Methodist Charles Parham, z njegovimi somišljeniki zaprl šole in začel potovati ter pričevati o njihovi molitveni izkušnji k Svetemu Duhu.

V Hustonu je Parham srečal afriškega američana, Baptističnega pridigarja Josepha Seymourja, ki je njegovo pričevanje sprejel z veliko vnemo. Pridigar Seymour je odšel na svoj prvi misjon na Azusa Street, kjer so bili kasneje oblikovani protestantski binkoštniki in Assemblies of God s prenovljeno duhovno prakso. Medtem, ko so se nova protestantska Binkoštna gibanja širila po vsej Ameriki, je poudarek na delovanju Svetega Duha v Katoliški Cerkvi nadaljeval sedaj Blaženi Janez XXIII z zavzemanjem beatifikacije Sestre Elen Guerra. Prav tako med pripravo na drugi Vatikanski koncil (imenovan tudi ekumenski koncil), kateri se je zavzemal za posodobitev bogoslužij in večjo odprtost Cerkve k verskem dialogu, je leta 1962 sveti oče molil za »nove binkošti« v Katoliški Cerkvi.[2]

Poslanstvo - začetek binkoštnega gibanja